Claudicatio intermittens is de medische benaming voor etalagebenen en betekent letterlijk hinken met tussenpozen. Wanneer mensen pijn krijgen tijdens het lopen, en hierdoor tijdens het lopen even rust moeten nemen, doen zij net alsof zij naar etalages kijken. Hier komt de naam etalageziekte vandaan.

Claudicatio intermittens is een uiting van doorbloedingsproblemen in de benen als gevolg van slagaderverkalking (atherosclerose). Slagaderverkalking komt bij ieder mens voor, het is een onderdeel van het ouderdomsproces. De bloedvaten worden door de jaren heen minder elastisch en stug en dik. De binnenkant van de slagader raakt beschadigd door het afzetten van vetten (cholesterol) en kalk, wat door het bloed vervoerd wordt. Hierdoor worden de bloedvaten steeds nauwer. Uiteindelijk kan er een flinke vernauwing ontstaan; een zogenaamde stenose. Op de plaats van de stenose kan er minder bloed passeren. Door de beschadiging en de trage stroomsnelheid van het bloed kunnen zich bij zo’n vernauwing gemakkelijk stolsels vormen. Zo’n stolsel kan een vat uiteindelijk geheel afsluiten, dit heet een occlusie. Doorbloedingsproblemen in de benen als gevolg van vernauwde of afgesloten slagaders kunnen op verschillende manieren tot uiting komen.

Er kan sprake zijn van een langzaam sluipend proces. De eerste klachten kunnen zich voordoen tijdens inspanning, bijvoorbeeld tijdens lopen, rennen of traplopen. Door de inspanning vraagt het lichaam een verhoogde energietoevoer. Dit wordt verkregen door een snellere toevoer van zuurstofrijk bloed. Als het vernauwde bloedvat niet meer in staat is om voldoende zuurstofrijk bloed aan te voeren, ontstaat er bij inspanning krampende pijn in het been, die dwingt tot regelmatig stilstaan: claudicatio intermittens. De pijn ontstaat doordat er onvoldoende zuurstofrijk bloed wordt aangeboden aan de spieren. Tijdens inspanning vindt in de spieren een stofwisselingsproces plaats waarbij zuurstof gebruikt wordt. Bij een tekort aan zuurstof produceren de spieren tijdens dit proces verzurende afvalstoffen, die een krampende pijn in de spieren veroorzaken. Pijn bij het lopen is het belangrijkste verschijnsel bij etalagebenen. De plaats waar de patiënt de pijn voelt, zegt meestal iets over de plaats waar de slagader is vernauwd. Als de vaatziekte in een vergevorderd stadium is, met niet genezende wonden of zwarte plekken aan onderbeen en voet, spreken we van kritieke ischaemie. De doorbloeding van het been kan ook plotseling worden belemmerd door een stolsel in de slagader. Als niet snel wordt ingegrepen, treedt afsterving van weefsel op. Er is dan sprake van acute ischaemie.

De claudicatio wordt vastgesteld door de vaatchirurg. Deze zal ook bekijken of een operatie geïndiceerd is. Vaak is een operatie niet nodig en is het met looptraining bij een fysiotherapeut beter te behandelen. De vaatchirurg zal u dan ook doorverwijzen. Met deze verwijzing heeft u een chronische indicatie voor fysiotherapie. Dit betekend dat alle behandelingen vanaf de 20ste behandeling door uw basisverzekering wordt betaald (tot een jaar na de verwijzing). Voor de eerste 20 behandelingen wordt er aanspraak gedaan op uw aanvullende verzekering.

De therapie bestaat uit een stuk uitleg over de aandoening en de meest effectieve methode om het te verbeteren. Uitleg over de invloed van leefstijl op de aandoening (roken, voeding), invloed en werking van de medicatie. Natuurlijk ook de begeleiding in het meer bewegen en het meer plezier krijgen in het bewegen. De training zelf bevat loopoefeningen en kracht-uithoudingsvermogen oefeningen voor de benen.

Om goed en betrouwbaar te kunnen meten of u vooruitgaat tijdens en door de therapie maken wij gebruik van enkele meetinstrumenten. Deze kunt u onder aan de pagina terugvinden.

Maakt u bij ons een afspraak? Vult u dan alstublieft deze vragenlijst alvast thuis op uw gemak in. Indien u bent verwezen via het IJsselland ziekenhuis dan zullen zij u de vragenlijsten ook reeds hebben gegeven.

Waarom ‘specialist’?
Robert Carlier heeft scholing gevolgd gericht op het behandelen en trainen van mensen met Cladicatio Intermittens. We zijn aangesloten bij ClaudicatioNet, een vereniging van geschoolde therapeuten. Onze contracten met de zorgverzekeraars bevatten daardoor ook de clausule dat wij deze cliënten mogen behandelen. Daarnaast maken wij gebruik van moderne technieken als de FitBit fitnesstracker om goed inzicht te krijgen in de hoeveelheid lichamelijke activiteit van de cliënten.

Show Buttons
Hide Buttons